Vesna Напиша:
Dobro eve vaka jas ko neuka za panicni napadi

ke ti objasnam kako odi celiot proces. na pocetokot, kako grom od vedro nebo se pojavuva panicen napad koj moze da se karakterizira so mnogu simptomi, eve ke ti gi nabrojam
- srcebienje
- silno potenje
-bolki vo gradite
bunilo ili nesvestica
-povrakjanje ili problemi so stomakot
-nemanje zdiv, cuvstvo na gusenje i davenje
trpnenje ili ukocenost na delovi od teloto
cuvstvo na nerealnost
cuvstvo deka se poluduva
cuvstvo deka se gubi kontrol
deka se umira
i eden kup drugi
Samata proceni kolku cesto gi imas ovie simptomi (ne mora da se site za da imas panicen napad).
Posle prvoto javuvanje na panicniot napad, napadot moze nikogas da ne se javi, no moze da se povtooruva cesto, zatoa mnogu od licata koi ednas doziveale panicen napad pocnuvaat da imaat eden strav da ne dobijat povtorno panicen napad (na pr, se plasat da odat sami nekade za da ne padnat i da ne im se smeat site), toa so prosti zborovi bi se nareklo strav od strav. panicnoto poremetuvanje e cesto pati pridruzeno so depresivni cuvstva i voznemirenost. ako ne se leci na vreme preminuva vo AGORAFOBIJA (strav od otvoren prostor, nepoznati mesta i situacii) i zatoa tie luge se zatvaraat doma, ne odat na rabota, ne odat po gosti, prestanuvaat da funkcioniraat na socijale plan i vo ekstremni slucai voopsto ne go napustaat domot ni so pridruzba).
Navremeniot psihoterapiski proces sprecuva razvoj do agorafobija, zatoa e potrebno da se reagira na vreme bidejkji psihoterapijata ima 70% do 90% uspesnost vo lecenje na panicnoto poremetuvanje na licnosta.
Ti bilence sega nemas panicni napadi, kako sto se izjasnuvas tuka na forum, si ja pominala taa faza dusicke. Jas nakratko ti go objasniv procesot a ako ne ti e jasno mozam pak da ti objasnam.
Vo slucajov ispaga deka so D-rite nesto ne e vo red, pa mozi slobodno da si se lecat tie, neli??? Prasanjeto moe e: zosto ne mi davaa soodvetna terapija na pocetokot pred eheeeeeeeee godini? Prvo, na pocetokot sto trebase da ja primam taa terapija 6-9 mes. I zatoa sega jas si se izmacuvam? Zaradi nivna greska? A da gi tuzam?

Niz tolkav los period pominuvav i imav samo "STRAV?".., ili trebase da citam literatura, pa da vidam kakva diagnoza imam? Bez vrska. Kako i da e, nikogas nema da se pomiram so sebe, ma kolku i da mi e ostatokot od zivotot moj. Zal mi e za izgubenite god, navistina

, zasto mozev tolku mn da storam, a jas gi pominav vo strav i zatvor. I pred da mi reci nekoj: ne ti e kasno, jas da si odgovoram: da, kasno mi e, zasto sega i ovde ne sum sposobna za nisto, bas za nisto.
Vesna, od ovie raboti sto gi nabroja, imam samo: srcebienje, ladna pot, bunilo (spored mene), cuvstvo na gusenje, trpnenje, cuvstvo na nerealnost, i eden kup drugi

(malku neli? za da bide panicen napad). E ovie rab cesto mi se povtoruvaat i me vadat od kolosek. Drugo: se plasam da ne mi se povtori toa sto mi se sluci ONAJ DEN, makar tolku ubedlivo mi e kazano deka TOA ne se povtoruva nikogas, osven, ako sum bremena, a i toa pak ne e sigurno. Znaci mozam da odam na treto dete

. Posle: se plasam da odam sama nekade za da ne padnam i da ne mi se smeat site.., strav od otvoren prostor, nepoznati mesta i situacii (mozam da recam TREMA).., zatvorena sum doma.., ne odam na rabota.., retko odam po gosti.., ne funkcioniram na socijalen plan i vo ekstremni slucai voopsto ne go napustam domot ni so pridruzba (ne za drugo, tuku da ne me zemi nekoj

).
Eeeee Vesna, odev na psihoterapija mn god, ama neznam kaj mi e greskata. I ne mislam deka si neuka, naprotiv, ako te mislev za neuka - nemase da te gnjavam. Samo mi e kriiiivooooooooooo eeee mnooooguuuu ne za tebe, tuku za ovie (PSIHO)Neuropsihijatrite, a sum bila neznam kaj kolku. I zatoa imam cuvstvo deka za mene nema lek, deka mi pomina pola zivot i normalno deka ke bidam razocarana, zasto JAS ne bev nekoja plasliva, mrzliva, glupa, i neznam uste sto da nabrojam, a sega..................da stignam do ovaj stepen. Nemoj molim te. Krivo mi e. I strav mi e da ne ne mozam da odam do kraj na terapija vo Sega i Ovde najmnogu, a ti dobro znaes od koi pricini ne bi mozela da odam..,

e togas navistinski ke se poremetam 100%, drugo nisto ne mozi da me zapri (osven bolest - nedaj Boze).